In Nederland wordt ACT-therapie niet standaard vergoed vanuit de basisverzekering. Dit komt omdat ACT, net als veel andere vormen van psychotherapie, buiten de reguliere zorg valt die door de basis ziektekostenverzekering wordt gedekt.
Sommige aanvullende verzekeringen kunnen wel een vergoeding bieden voor ACT-therapie. Het is daarom aan te raden om contact op te nemen met je zorgverzekeraar of je polisvoorwaarden te controleren om te zien of er dekking is voor ACT-therapie en wat de specifieke voorwaarden en vergoedingen zijn.
Als ACT-therapie wordt vergoed kunnen er specifieke voorwaarden gelden, zoals beperkingen op het aantal sessies, een eigen risico, of een maximumbedrag aan vergoedingen. Het kan ook zijn dat de vergoeding afhankelijk is van de kwalificaties van de therapeut of de reden voor de therapie.
Als je de therapie zelf betaalt kun je de tarieven en betalingsmogelijkheden bespreken met de ACT-therapeut. Sommige therapeuten bieden tarieven op een glijdende schaal aan, gebaseerd op het inkomen, of betalingsregelingen om de therapie toegankelijker te maken.
Daarnaast kan het nuttig zijn om na te gaan of je werkgever een vergoedingsregeling heeft voor psychotherapie, zoals ACT. Werkgevers hebben er belang bij dat hun werknemers mentaal gezond zijn, dus soms zijn er bedrijfsregelingen die dit soort therapieën ondersteunen.