Wat is het verschil tussen ACT en CGT (cognitieve gedragstherapie)?

Hoewel zowel ACT (Acceptance and Commitment Therapy) als CGT (cognitieve gedragstherapie) vormen van psychotherapie zijn die gericht zijn op het verbeteren van psychisch welzijn, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen beide benaderingen.

Benadering

ACT is een vorm van gedragstherapie die zich richt op het accepteren van onvermijdelijke negatieve gedachten en gevoelens en het zich committeren aan acties die in overeenstemming zijn met persoonlijke waarden. Het benadrukt het belang van waarden en acceptatie in plaats van controle of verandering van interne ervaringen.

CGT daarentegen is gericht op het identificeren en veranderen van negatieve gedachten en overtuigingen die psychische problemen veroorzaken. Het legt de nadruk op het wijzigen van denkpatronen en het aanleren van nieuwe gedragsvaardigheden om psychische problemen aan te pakken.

Focus

ACT focust op het ontwikkelen van acceptatie en mindfulness-vaardigheden en het ondernemen van waardegerichte acties, zelfs in het aangezicht van negatieve interne ervaringen.

CGT concentreert zich meer op het uitdagen en herstructureren van irrationele of ongezonde gedachten en het veranderen van gedrag dat bijdraagt aan psychische problemen.

Theoretisch kader

ACT is gebaseerd op de Relational Frame Theory, een theorie die zich bezighoudt met de manier waarop mensen taal en cognitie gebruiken, en benadrukt het belang van acceptatie en mindfulness.

CGT is gebaseerd op de theorie dat gedachten, gevoelens en gedragingen onderling verbonden zijn en dat het veranderen van negatieve denkpatronen kan leiden tot veranderingen in gevoelens en gedrag.

Therapeutische technieken

ACT-therapeuten gebruiken technieken zoals mindfulness-oefeningen, metaforen en waardenverhelderingsoefeningen.

CGT-therapeuten gebruiken technieken zoals cognitieve herstructurering, exposure-oefeningen en gedragsexperimenten.

Aanpak van individuele problemen

ACT richt zich op het accepteren van problemen en het leven volgens persoonlijke waarden, ongeacht interne ervaringen.

CGT richt zich op het aanpakken van specifieke psychische problemen door gedachten en gedragingen die deze problemen in stand houden, te veranderen.

Beide benaderingen kunnen effectief zijn, maar ze hebben verschillende uitgangspunten en technieken. De keuze tussen ACT en CGT kan afhangen van je individuele voorkeur, specifieke problemen en doelen of van de expertise van de beschikbare therapeut.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *