Waarover praat je tijdens ACT-therapie?

Tijdens Acceptance and Commitment Therapy (ACT) worden diverse onderwerpen besproken die zijn afgestemd op de individuele behoeften en uitdagingen van de cliënt.

De ACT-therapeut leidt de sessies en geeft richting aan de gesprekken, maar de inhoud wordt mede bepaald door wat de cliënt inbrengt en wil aanpakken. Hieronder worden enkele veelvoorkomende onderwerpen genoemd die tijdens ACT-therapie aan bod kunnen komen:

Acceptatie en mindfulness
Je leert accepteren wat buiten je persoonlijke controle ligt en je te richten op wat je daadwerkelijk kunt beïnvloeden. Dit omvat vaak het beoefenen van mindfulness, waarbij je leert in het moment te zijn en bewust te zijn van gedachten en gevoelens zonder erdoor overweldigd te worden.

Persoonlijke waarden
Een belangrijk onderdeel van ACT is het identificeren van wat werkelijk belangrijk en betekenisvol voor je is. Dit helpt je bij het bepalen van richting en doelen in je leven.

Gedragsverandering
ACT richt zich op het ondernemen van acties die in lijn zijn met je persoonlijke waarden. Dit omvat het werken aan het doorbreken van ongezonde gewoonten of gedragingen en het ontwikkelen van effectievere gedragspatronen.

Cognitieve defusie
Je leert in ACT-therapie om afstand te nemen van onproductieve gedachten en overtuigingen. Dit helpt je om minder te worden beïnvloed door negatieve gedachten en meer focus te leggen op constructieve actie.

Zelfbeeld en zelfacceptatie
Tijdens ACT-sessies kan er gesproken worden over zelfbeeld en het ontwikkelen van een groter gevoel van zelfacceptatie en compassie.

Omgaan met pijn en uitdagingen
ACT helpt je bij het ontwikkelen van vaardigheden om effectief om te gaan met pijn, stress, en uitdagingen in het leven.

Toekomst en doelstellingen
Er wordt gesproken over de toekomst en hoe je jouw leven wil inrichten op een manier die overeenstemt met je waarden en je doelstellingen.

De ACT-therapeut zorgt voor een ondersteunende en open omgeving waarin je je vrij kunt uiten en kunt werken aan persoonlijke groei en het overwinnen van uitdagingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *