Waarom dit kwaliteitsregister en wie zijn betrokken?

Waarom dit ACT therapeuten kwaliteitsregister en wie zijn betrokken

Waarom een ACT Therapeuten Register?

Het ACT Therapeuten Register Nederland is in het leven geroepen om mensen die hulp zoeken bij mentale problemen en daarvoor een beroep willen doen op een ACT (psychosociaal) therapeut, te informeren over de kwaliteit van ACT therapeuten. Het beroep van ACT therapeut is niet door wettelijke regelgeving ingekaderd en de titel ‘ACT therapeut’ is niet beschermd. Dat betekent dat iedereen zich ACT therapeut mag noemen, ongeacht opleiding, kwaliteit van (ethisch) handelen en ervaring. De ACT therapeuten die je vindt in het ACT Therapeuten Register Nederland voldoen aan de ethische- (de register ACT Coach) en kwaliteitsnormen (de register ACT therapeut) voor het uitoefenen van het vak van ACT therapeut en spannen zich in om deze kwaliteitsstandaard ook in de toekomst te behouden. Het ACT therapeuten Register Nederland ziet erop toe dat aangesloten ACT therapeuten worden beoordeeld op hun kwaliteiten als ACT therapeut en zichzelf blijven ontwikkelen door een goede en regelmatige beroepsuitoefening (ervaring) en scholing.

Wie zijn betrokken bij het ACT Therapeuten Register Nederland

Wie zijn betrokken bij dit initiatief?

Het ACT Therapeuten Register Nederland is een initiatief uit het werkveld van de ACT therapie. Oftewel van betrokken personen en organisaties in het werkveld die zich hard maken voor de kwaliteit van psychosociaal therapeuten in het algemeen, en ACT therapeuten in het bijzonder. Eind 2023 zijn de eerste aanzetten gegeven voor een Beroepsprofiel en een Beroepscode voor ‘de ACT therapeut in Nederland’. Het Register is de uitwerking daarvan en tevens een instrument dat we via deze website in handen leggen van de ‘consument’. Het Register wordt bestuurd door een werkveldcommissie waarin op dit moment twee leden actief zijn. De commissie zoekt nog naar vier leden uit verschillende hoeken van het werkveld die haar aanvullen tot een totaal van zes. Heb je interesse? Vul dan het formulier onderaan deze pagina in.

Het ACT Therapeuten Register is een initiatief van Harrie Kolsteeg

Harrie Kolsteeg, initiatiefnemer ACT Therapeuten Register

Harrie is gezondheidspsycholoog (stressmanagement) en ondernemer. Zijn interesse in derde generatie gedragstherapie heeft geleid tot de oprichting van de organisaties StressWise Psychologen, StressWise Academy en MindfulnessFabriek, en de overname van Centrum voor Mindfulness Nederland. Het is zijn missie om mensen samen te brengen en verschillen te overbruggen door acceptatie te bevorderen (een kernaspect van derde generatie gedragstherapie). De filosofie van de stoïcijnen is tevens een belangrijke bron van inspiratie voor hem. Zij stelden zichzelf de vraag: hoe kun je goed en gelukkig leven? Goed betekent voor hen een goede zelfzorg en een deugdzaam leven. En met gelukkig bedoelden zij een ‘gelukt’ leven, een leven waarin de dingen lukken. Beide aspecten komen volop terug in ACT, waarbij het streven is om ondanks tegenslag en weerbarstigheid, toch de juiste dingen te doen. Het ACT Therapeuten Register vindt haar oorsprong in deze gedachtengang. Het zorgt ervoor dat goede – of misschien liever moderne – therapeuten zich verbinden op één plek en met elkaar ACT therapie in Nederland vormgeven en stimuleren.

Mariëtte Huibrechtse, ACT therapeut en supervisor

Mariëtte Huibrechtse is geregistreerd in het ACT Therapeuten Register als ACT-therapeut

Mariëtte Huibrechtse, ACT therapeut en supervisor

Mariëtte is opgeleid als ACT & Psychosociaal Therapeut en relatietherapeut. In verschillende plaatsen in Nederland gaf zij individuele- en relatietherapie met ACT als basis, aan cliënten met uiteenlopende hulpvragen. Op dit moment wekt zij voornamelijk vanuit haar praktijk in Hilversum en Het Gooi. Mariëtte is oprecht geraakt door de wanhoop en onmacht waarmee cliënten bij haar aankloppen. Volgens haar bestaat er nog steeds een taboe op het vragen van hulp. Men doet dat dan ook vaak laat, heel laat. Cliënten raken vervreemd van zichzelf en vervreemd van hun partner. Mariëtte wil zich inzetten voor het verlagen van deze drempel. Dit register, waar degelijk opgeleide ACT therapeuten geregistreerd staan, is een belangrijke stap in de goede richting. Voor cliënten, verwijzers en andere professionals. En natuurlijk voor de ACT therapeuten zelf.

Sluit je aan bij de werkveldcommissie van het ACT Therapeuten Register Nederland

Sluit je aan bij onze werkveldcommissie (WVC)

Onze Werkveldcommissie of WVC is nog niet compleet. Wij zoeken nog naar ACT therapeuten of andere professionals uit het werkveld die onze commissie willen aanvullen om Het Register te versterken en verder te brengen in de toekomst. Het Beroepsprofiel en de Beroepscode zijn geen statische constructen, maar flexibele concepten die evolueren in en met de tijd. Met andere woorden, Het Register als instituut is continu in (voortgaande) beweging. En daarvoor is input nodig vanuit het werkveld. Via professionals, maar ook via consumenten. Om dat te realiseren willen we graag een breed georiënteerde commissie zijn. Voel je je als ACT-professional aangesproken? Meld je dan bij ons als aankomend collega en vul onderstaand formulier in. We zien uit naar je recatie!

Met vriendelijke groet, namens de WVC,

Harrie Kolsteeg

Heb je interesse om deel uit te maken van onze WVC
Verstuur dit formulier en ontvang binnen enkele dagen een reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.